Nordblicks vision för Ekerö

Nordblick har stark anknytning och många pågående projekt på Ekerö. Det kändes därför logiskt att ta fram en vision för Nordblick på Ekerö. Arbetet började med att vi tog fram en vision för Ekerö som var mer omfattande och oberoende av Nordblick.

Visionen för Ekerö togs fram genom att visualisera ett önskat framtida scenario och identifiera hörnstenar som beskriver det framtida scenariot. Vi kallar dessa visionens hörnstenar. Vi utgick sedan från denna vision för att se hur Nordblick kan bidra till att visionen för Ekerö kan uppfyllas och efter det skapade vi Nordblicks vision på Ekerö:

Vi vill göra Ekerö till en av de mest attraktiva platserna att bo och arbeta på i Stockholm.

Mötesplatser med tidlösa, hållbara och spännande byggnader

När Nordblick bygger på Ekerö utgår vi från människorna och skapar mötesplatser. Gammalt och nytt möts i harmoni och det finns utrymme för olika sorters boende, från funktionella och vackra lägenheter till villor och moderna town house. Trevliga promenadstråk och gågator sammanbinder platser och ger möjlighet till marknadsplatser, lekplatser, mötesplatser för flera generationer och för konserter och teatrar.

Alla får en bra grund för framtiden

Ekerös elever fortsätter att prestera bra på nationella prov och tillhör år efter år Sveriges 3 främsta kommuner. Den nystartade gymnasieskolan med entreprenörsinriktning är populär och har med sitt nära samarbete med Handelshögskolan bidragit till positiv utveckling för det lokala näringslivet. I PISA utvärderingar mäter skolan på Ekerö med dem främsta skolorna i Europa. Kommunens attraktionskraft ökar eftersom invånarna erbjuds en bra grund för framtiden. Många familjer som flyttar till Ekerö säger att utbildning, den varma känslan och närheten till naturen var det som gjorde att de valde att bosätta sig på Ekerö. Skolorna har även bra samarbeten med föreningslivet och Ekerö var den första kommunen som införde hälsofrämjande levnadsvanor i skolprogrammet. Idrott är ständigt närvarande på Ekerö och föreningslivet är något som genomsyrar genom hela kommunen och förenar människor och ger en god uppfostran i kamratskap.

En levande plats för alla

På Ekerö berikar olika generationer varandra och livskvalitet är ett centralt ord. Alla känner sig trygga oavsett tid på dygnet. Mötesplatserna erbjuder ett rikt utbud så det är oftast här vi möts på Ekerö. Vi delar upplevelser och hjälper varandra och samtidigt välkomnar vi våra besökare med öppna armar. Stämningen som råder är gemytlig och varm och det är en del av förklaringen till att det lokala uttrycket fungerar så väl i handeln där alla är måna om sin produkt och hög kvalitet. Många undrar hur vi har lyckats skapa detta uttryck och svaret blir ”att det är så här vi gör på Ekerö”. Denna känsla kombinerat med ett rikt kultur- och restaurangliv har gjort att antalet besökare från Stockholm och mälardalen ökar varje år. Trots många influenser och en växande stad så finns den lantliga Ekerökänslan kvar och är ryggraden på öarna.

Ekerös matscen: Från lokalproducerad korv till delikatesser från världens alla hörn.

Ekerö har många fantastiska råvaror som är grunden i den lokala matscenen. Det finns restauranger för alla tillfällen. Från högkvalitativ hämtat till restauranger dit människor går för att få en upplevelse. Hjärtat i matkulturen är Saluhallen där man kan köpa många av de lokalproducerade varorna men även delikatesser från världens alla hörn. Restaurangen i Saluhallen knyter ihop allt och rakt över gatan ligger Adelsöl´s krog där man kan njuta av lokalproducerad öl och pubmat. Det finns ett fiskrökeri vid kanalen, en toppstuga vid slalombacken och fantastisk italiensk glass på torget vid Sjöstadskajen. Om man istället vill njuta av vällagad mat hemma handlar man i någon av de välsorterade mataffärerna.

Ett starkt näringsliv med en gemensam vision kring kvalitet: ”Made in Ekerö”

Våra öar har otroligt mycket att erbjuda. Fantastiska råvaror i form av kött, grönsaker och hantverk. I det framtida Ekerö blomstrar dessa näringar och hjälper till att utveckla samhället. Med bättre möjligheter för kunskapsyrken i form av attraktiva kontor och bra restaurangliv växer näringslivet stadigt då personer som tidigare pendlade till Stockholm för dessa arbeten nu hellre stannar på ön. Pendlandet har därför minskat med 50% medan inpendlingen istället ökat. Detta ger ökade inkomster för den lokala handeln och stärker företagandet i att hålla absolut högsta kvalitet. Detta är en gemensam uppgift och nya affärsidkare anammar detta tankesätt eftersom det är en sådan tydlig framgångsfaktor. Ringarna på vattnet blir större och större med tiden utan att den genuina känslan för kvalitet försvinner. Vi är stolta över att kunna säga: ”Made in Ekerö”

På landet men nära storstaden

Tack vare breddningen av Ekerövägen och den nya höghastighetslinjen med båt har avståndet till Stockholm och Mälaren minskat. Att ta sig till Ekerö går fort och alternativen är många. Detta ökar såklart mängden besökare och inflyttad arbetskraft. Pendlingen för de som väljer att bo i Stockholm men jobbar på Ekerö går friktionsfritt och snabbt.

Ett rikt kulturutbud som lyfts av årstidstypiska evenemang

Genom ökade resurser har Ekerö breddat sitt utbud av kultur som erbjuds till invånarna. Nyckeln till ökningen har varit att ha framgångsrika samarbeten inom kommunen men även med aktörer utanför Ekerö. Galleriet har varierande utställningar och vernissager varje månad med både lokala och etablerade konstnärer från Sverige och Europa. Den gamla biografen byggdes om till teater och tack vare samarbeten med Stockholms nöjesplatser behöver inte Ekeröborna åka in till Stockholm för att ta del av en bra och varierad teaterscen, stand up comedy och opera. Det erbjuds allt från klassiska uppsättningar från Stockholms stadsteater till barnteater och mer alternativa föreställningar. En ny modern biograf har byggts i Ekerö Centrum med föreställningar flera gånger per dag för alla åldrar. Extra glädjande är att den inte drivs av SF utan finns kvar i lokal regi. Att erbjuda besökare mat och dryck i samband med biobesöket har blivit ett rejält uppsving för verksamheten. Förutom det breda grundutbudet av kultur anordnas evenemang typiska för årstiden. Koncertscenen i Jungfrusunds sjöstad erbjuder konserter på sommaren och skördefesten på hösten, där Ekerös odlare stolt erbjuder sina produkter, ökar för varje år. Den årliga julmarknaden är startskottet på julen och kosläppen markerar början på våren. Däremellan hålls marknad på torgen på Ekerö varje lördag.

Personligt välbefinnande genom ett rikt friluftsliv och hälsofrämjande aktiviteter

Skogen och vattnet har alltid varit en skatt för Ekerö dit man åker för långa promenader, svampplockning, grillning vid någon av de många grillplatserna som kommunerna ansvarar för, segling och långfärdsskridskor. Att det i anslutning till dessa aktiviteter finns samlingsplatser ökar attraktionskraften. Den mycket efterlängtade simhallen utvidgades med ett äventyrsbad som inte bara roar Ekeröborna utan lockar människor från andra delar av Stockholm. Satsningen på down hill cykling och äventyrsbana i anslutning till slalombacken har gett ytterligare en dimension till friluftslivet. Toppstugan med spa erbjuder både mat och dryck så många kombinerar motion och avkoppling med god mat och dryck. Att kunna erbjuda detta rika friluftsliv tillsammans med god tillgång på motion i form av elljusspår och gym med olika inriktning är fantastiskt och detta bidrar till en god folkhälsa på Ekerö.

Pressinformation

Publicerat

27 Mars 2019

Presskontakt

Maria S. Borowiec, Försäljningschef, Nordblick Group AB (publ)

Tel: +46 702 95 09 80

e-post: [email protected]

DELA PRESSMEDDELANDE

Vill ni veta mer? Kontakta oss!

Vi har stor erfarenhet av samarbete med fastighetsägare och kommuner. Genom en nära dialog och flexibilitet kan vi snabbt och kostnadseffektivt uppföra framtidens hus som bostadsägare och kommuner eftersträvar. Både vad gäller arkitektonisk och miljömässig kvalitet.

Maria S. Borowiec

Försäljningschef, Nordblick
[email protected]

Maria S. Borowiec

Försäljningschef, Nordblick
[email protected]